PHP’de metin türündeki veriyi tanımlarken tek tırnak ve çift tırnak kullanırız. Peki bunların arasındaki farkları biliyor musunuz? Bu dersimizde PHP’de tek tırnak ve çift tırnak arasındaki farkları öğreneceğiz.
Tek tırnak ile belirtilen verilerde PHP, tüm içeriği neredeyse “olduğu gibi” yazdırır. Değişkenler ve çoğu kaçış dizisi yorumlanmaz. İstisna olarak, ters eğik çizgi (kaçış karakteri) ile yorumlanmasını sağlayabilirsiniz.
Çift tırnak ile belirtilen veriler olduğu gibi yazdırılmaz. Veri yorumlanır, içerisinde değişken mevcutsa değerlendirilir.
PHP Tek Tırnak ve Çift Tırnak Örnekleri
Tek Tırnak ile Metin Verisinde Değişken Kullanmak
Tek tırnak ile belirtilen verilerde PHP’nin neredeyse içeriği olduğu gibi yazdırdığından bahsetmiştik. Tek tırnak ile tanımladığımız veride değişken kullanırsak, değişkenin verisi yazdırılmaz. Kullandığımız değişken adı olduğu gibi yazdırılır. Bu yüzden değişken verisinin yazdırılmasını istiyorsak çift tırnak kullanmalıyız.
$my_name = "Onur Özden";
echo 'Benim adım $my_name'; // Çıktı: Benim adım $my_name
Tırnak İçerisinde Tırnak Kullanmak
Tırnak içerisinde tırnak kullanır ve kaçış karakteri (escape sequence) kullanmazsak, PHP Parse Error düzeyinde bir hata çıktısı döndürür. Kullandığımız metin editörü veya IDE’daki renk şemasından bir sorun olduğunu kolaylıkla anlayabiliriz.
$var1 = 'Ben PHP'yi öğreniyorum.'; // Çıktı: Parse error: syntax error, unexpected 'yi' (T_STRING)
$var2 = "Ben PHP"yi öğreniyorum."; // Çıktı: Parse error: syntax error, unexpected 'yi' (T_STRING)
PHP kaçış karakterleri konusunu (escape sequences) bu dersimizde işleyeceğiz.
Metin Verisinde Değişken Kullanımı
Önemli olan bir diğer nokta, değerlendirilmesini istediğimiz değişkenin adını yalıtmak için süslü parantez kullanmanızdır. Aşağıdaki şekilde metin (string) türündeki veriye değişken ekleyelim.
$my_name = "Onur Özden";
echo "Benim adım $my_name";
Okunabilirlik açısından bu şekilde bir kullanım önerilmez. Önerilen kullanım aşağıdaki gibidir.
$my_name = "Onur Özden";
echo "Benim adım {$my_name}";