PHP Etiketlerinin Efektif Kullanımı

PHP Etiketleri
Yazı içeriği

PHP, web geliştirme alanında en sık kullanılan yazılım dillerinden birisi. Bu dilin en önemli özelliklerinden biri, farklı sınırlama yöntemleri sunması. PHP açılış ve kapanış etiketlerine kısaca bir göz atalım:

  • <?php ?>
  • <?= ?>
  • <? ?>
  • <% %>

PHP’yi daha verimli kullanmak için bu etiketlerin farklarını ve önemini anlamak gerekir. Bu yazımızda, PHP etiketlerini efektif kullanmayı öğreneceğiz.

Neden Kısa PHP Etiketlerini Kullanmamalıyız?

Kısa PHP etiketleri kolaylık ve hızlı kod yazmak için daha kullanışlı olabilir. Fakat çoğu hosting ve sunucuda PHP.ini konfigürasyonunda varsayılan olarak devre dışı bırakılır. Bu kısa etiketlerin çalışması için PHP.ini konfigürasyonunda short_open_tag seçeneğinin aktifleştirilmesi gerekir. Bu yüzden, her PHP sunucusunda kesinlikle çalışacak tek yöntem . Eğer PHP’nizi kontrol edemediğiniz bir sunucuya dağıtmayı düşünüyorsanız, her zaman <?php ?> yaklaşımını kullanmalısınız.

Kısa PHP Echo Etiketi ve PHP.ini

<?php echo() ?>
PHP

PHP’de <?= etiketi PHP yapılandırmasında short_open_tag seçeneği etkin olsa da olmasa da kullanılabilir, o yüzden üstteki yerine bu kısa yolu güvenle kullanabilirsiniz.
Eğer sadece kendiniz için kod yazıyor ve kullanacağınız PHP yapılandırmasını kontrol edebiliyorsanız, kısa etiketleri daha kullanışlı bulabilirsiniz. Ama unutmayın ki <? ?> etiketi XML bildirimleriyle çakışabilir. Ayrıca <% %> etiketi aslında ASP tarzıdır.

PHP Kapanış Etiketleri ve Potansiyel Sorunları

Saf PHP dosyasına (örneğin, sadece bir class (sınıf) tanımı içeren bir dosya) kapanış ?> etiketini eklerken, ardında boş satırlar bırakmamaya dikkat edin. PHP yorumlayıcısı kapanış etiketinden sonra tek bir satır sonu karakterini güvenli bir şekilde “çalıştırabiliyor” olsa da, diğer satır sonları tarayıcıya çıkış yapabilir. Eğer daha sonra HTTP başlıkları yazıyorsanız, işler daha da karışabilir.

PHP PSR-2

PSR-2 kodlama standardı, PHP’de en iyi uygulamaları belirlemek için oluşturulmuş PHP PSR kodlama standartlarının bir parçasıdır. PSR-2 kodlama standartları, sadece PHP kodu içeren dosyalarda ?> kapanış etiketinin kullanılmamasını tavsiye eder. Bu önerinin temel sebebi, kapanış etiketinden sonra yanlışlıkla bırakılan boşluk veya satır sonları gibi karakterlerin tarayıcıya gönderilmesini engellemektir. PHP’de, ?> etiketinin ardından gelen herhangi bir karakter, otomatik olarak HTML çıktısının bir parçası olarak kabul edilir. Bu durum, özellikle HTTP başlıkları işlenirken problem yaratabilir.

Bir PHP dosyasının sonunda kalan gereksiz karakterler, HTTP başlıklarının doğru bir şekilde işlenmesini engelleyebilir. HTTP protokolünde, başlıkların içerik gönderilmeden önce tamamlanması gerektiğinden, herhangi bir çıktı başlıkların gönderilmesini imkansız hale getirir. Bu, başlık zaten gönderildi hatası (headers already sent) olarak bilinen ve oturum başlatma, çerez ayarlama veya sayfa yönlendirmesi gibi işlemleri etkileyebilen bir soruna yol açar.

Bu nedenle, PSR-2, bu tür yaygın hataları önlemek ve kodun temizliğini korumak amacıyla, sadece PHP kodu içeren dosyalarda kapanış etiketinin kullanılmamasını önerir. Bu yaklaşım, kodun sonunda istenmeyen boşluk veya satır sonu karakterleri nedeniyle oluşabilecek olası sorunları ortadan kaldırır ve PHP betiklerinin daha stabil ve hatasız çalışmasına katkı sağlar.

PHP Etiketleri ve Uyumluluk

Eski sürümler için web uygulaması yazarken, kapanış ?> etiketleri ile html <!doctype> etiketi arasında yeni satır bırakmamaya özen gösterin. IE’nin eski sürümleri, doctype bildiriminden önce herhangi bir boşluk, yeni satırlar dahil, karşılaşırlarsa farklı hatalar çıkabilir. Bu, IE’nin yeni sürümleri ve diğer, daha gelişmiş tarayıcılarda geçerli değil. (Yani, IE dışındaki her tarayıcı için.)

Benzer yazılar

php-foreach
PHP Döngülerin Performanslı ve Etkili Kullanımı

PHP en iyi yaklaşımlar serimizin bu bölümünde PHP döngüler (loop) hakkında kaliteli kodlama ve en iyi yaklaşım örneklerini paylaştık. Artık PHP’de döngüleri daha performanslı ve etkili olarak kullanacaksınız!

Yazıyı oku
PHP strpos() İşlevinin Doğru Kullanımı
PHP strpos() İşlevinin Doğru Kullanımı

PHP’de strpos işlevinde hiç anlatılmayan ipuçlarını ve sık karşılaşılan hataları hiç düşündünüz mü? Doğru ve en iyi PHP strpos() kullanımını öğrenmek için web sitemizdeki makaleden ve kod örneklerinden hemen ücretsiz…

Yazıyı oku
PHP 8.3 Yeni Sürüm Analizi
PHP 8.3: Yeni Sürüm Analizi – Yenilikler ve Değişimler

Türkiye’de bir ilk! Dünyanın en popüler yazılım dillerinden birisi olan PHP’nin yeni sürüm analizini yayınladık! PHP 8.3 sürümündeki yenilikleri ve değişimleri kod örnekleriyle inceleyip analiz edelim.

Yazıyı oku
Yorumunu Paylaş
Sayfa Değerlendirmesi

Hızlı Detay Formu

Hızlı detay formumuzu doldurun ve aynı gün içerisinde taleplerinizi ve sitenizi inceleyip ulaşalım!

Hızlı İletişim Formu

Hızlı iletişim formumuzu doldurun ve aynı gün sitenizi analiz edip size ulaşalım!

Yanıtla
1
Whatsapp Destek Hattı
Merhaba. 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?