Herkese merhaba. WordPress Eğitimi serimizin yeni bir içeriğiyle karşınızdayız. Bu güçlü ve kapsamlı serimizi devam ettirerek “WordPress Nedir?” sorusuna yanıt vermek üzere yola çıktık. 2024 yılının en kapsamlı bu içeriği sayesinde merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabileceksiniz. Elbette aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz. Büyük bir keyifle yanıt vermek isteriz. O halde 2024 WordPress Nedir içeriği karşınızda!
WordPress, 2021 verilerine göre 1,3 milyar web sitesi tarafından kullanılan, açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir. 2021 itibariyle internetteki sitelerin yaklaşık 43%’ü WordPress sistemini kullanır. 2003 yılında Mike Little ve Matt Mullenweg tarafından kurulan bu platform, PHP dili ve MySQL veritabanı sistemi üzerine inşa edilmiştir. Başlangıçta sadece bir blog platformu olarak ortaya çıkan WordPress, günümüzde e-ticaret siteleri, kurumsal siteler, portfolyo siteleri ve daha fazlasını kapsayan geniş bir kullanım alanına sahiptir.
WordPress Ne İşe Yarar?
WordPress’in esnek yapısı, kullanıcıların kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan web siteleri oluşturmasına ve yönetmesine imkan tanır. Başlarda birbirine benzeyen siteler söz konusuydu. Bir sitenin WordPress ile yapıldığını kolayca anlamak mümkündü. Oysa şimdilerde esnek yapısı sayesinde, birbirinden tamamen farklı ve yaratıcı tasarımlara sahne oluyor.
Başlıca özellikleri arasında kullanıcı dostu arayüz, geniş tema ve eklenti kütüphanesi, SEO dostu yapı ve özelleştirilebilir tasarım yer alır. Bu durum oldukça alan tanıyor. Çünkü çeşitlilik verimliliği arttırıyor. Hayal gücüne sınırsızlık tanıyan bu yapı her geçen gün daha fazla popüler olmaya devam ediyor.
WordPress Nasıl Kullanılır?
Peki WordPress alt yapılı bir site kullanmak isteyenler bunu nasıl yapabilirler? WordPress kullanımı birkaç basit adımda gerçekleşir:
- Kurulum ve Yapılandırma: WordPress, çoğu web hosting sağlayıcısının kontrol paneli üzerinden birkaç tıklamayla kurulabilir. WordPress Kurulumu içeriğimizde nasıl kuracağınızı ekran görüntüleriyle adım adım bulabilirsiniz.
- Arayüz ve Yönetim: WordPress admin paneli, sitenin tüm yönlerini kolayca yönetmenizi sağlar. Diğer sistemlerin aksine herkesin web site sahibi olabileceği bu sistemin günümüzde neden böylesine popüler olduğunu anlamak zor değil kısacası.
- Tema ve Eklenti Kullanımı: Temalar sitenizin görünümünü, eklentiler ise işlevselliğini belirler. Kütüphaneden temaları ve eklentileri bulabilir, detaylarına inebilir, böylece sonsuz olasılıkların arasında istediğiniz gibi bir site yaratabilirsiniz.
WordPress Ne Zaman Kuruldu?
WordPress, 2003 yılında piyasaya sürüldü ve hızla popülerlik kazandı. Ancak kökleri 2001’e dayanıyor. İlk başlarda sade bir blog platformu olarak başlayan WordPress, zamanla genişleyen özellikleri ve kullanım kolaylığı ile tüm dünyada tercih edilen bir CMS haline geldi.
Geçmişten günümüze baktığımız zaman WordPress için gerçek bir başarı hikayesi diyebiliriz. Kurulduğu dönemde blogger’lara hitap eden bu sistem, şimdilerde e – ticaret sitelerine dahi hitap edebiliyor. Sürekli güncellenen bu sistem kendini geliştirmekten geri durmuyor kısacası.
WordPress Türkçeleştirme
WordPress, Türkçe dahil olmak üzere çok sayıda dilde kullanılabilir. Türkçe kullanmak için, WordPress ayarlarından dil seçeneklerini Türkçe olarak ayarlamak yeterlidir. Başta da belirttiğimiz gibi bugün dünyadaki web sitelerinin azımsanamayacak kadar büyük bir kısmı bu alt yapıya sahip. Dünyanın her yerinden insanların dijitalde varlık oluşturabilmeleri WordPress ile mümkündür. WordPress Türkçeleştirme adlı yazımızda WordPress’te eklentileri ve temaları Türkçe diline çevirmek için gerekli yönergeleri bulabilirsiniz.
WordPress Site Örnekleri
WordPress ile oluşturulan siteler arasında küçük işletmelerden büyük kurumsal sitelere, popüler bloglardan e-ticaret platformlarına kadar geniş bir yelpaze bulunmaktadır. Bu çeşitlilik, WordPress’in sunduğu esneklik ve özelleştirilebilirliğin bir göstergesidir. Bir sitenin WordPress alt yapısına sahip olup olmadığını anlamanın birçok yolu bulunuyor. Siz de bunu öğrenmek isterseniz https://www.isitwp.com/ üzerinden sitenin adını girebilirsiniz.
WordPress’in Avantajları ve Dezavantajları
Avantajlar:
- Kullanıcı Dostu: İçerik ekleme ve site yönetimi kolaydır. Kullanıcılara farklı roller atayabilmek mümkün olduğundan dolayı oldukça sistemli bir kullanım sunar.
- Geniş Eklenti ve Tema Seçenekleri: Her türlü ihtiyaca uygun eklenti ve temalar mevcuttur. Bu durum esnek bir yapı sağlar. Farklı ihtiyaçlardan doğan web site işini çok iyi karşılıyor WordPress.
- SEO Dostu: SEO için gerekli araçlar ve eklentilerle donatılmıştır. Özellikle bazı eklentiler SEO anlamında oldukça fayda sağlayabiliyor. Elbette kütüphanede yer alan her eklenti iyi değil. Bir eklenti kurmadan önce iyi araştırmanızda yarar var. Bu sayede elimine ederek doğru seçimleri yapabilirsiniz.
- Esnek ve Ölçeklenebilir: Küçük bloglardan büyük e-ticaret sitelerine kadar her ölçekte site için uygundur. Bugün düşüncelerini paylaşmak isteyen bir kişiyle, ürünlerini satmak isteyen bir kişinin aynı alt yapıyı kullanabiliyor olması hakikaten büyük başarı.
Dezavantajlar:
- Eklenti Çakışmaları: Bilinçsiz eklenti kullanımı ve güncellemeler eklenti çakışmalarına yol açabilir. Güncelleme geldiği zaman sitenizi hemen güncellemek yerine bir süre bekledikten sonra araştırma yapıp ve yedek alıp güncellemeyi uygulamanız daha makul olur. Çünkü güncellemelerde eklenti çakışması veya özelliklerde hata gibi olabiliyor. Ancak sonraki sürümde düzeltiliyor. Sitenizin yayınının o süreçte zarar görmemesi için bu önemli bir detay. WordPress’te bir hata ile karşılaştığınızda çözmeniz için yapmanız gerekenleri bu makalemizde bulabilirsiniz: www.onurozden.com.tr/wordpress-hata-ayiklama
- Güvenlik Sorunları: WordPress çok komplike bir yapı olduğundan dolayı sıklıkla güvenlik açıkları keşfedilebiliyor ancak kısa sürede yeni bir güncelleme ile güvenlik zafiyeti kapatılıyor. WordPress eklentileri ve temaları da aynı şekilde. Dolayısıyla güncellemeleri düzenli olarak yapmanız gerekiyor. Ek olarak site bazlı güvenlik yapılandırması ile daha kapsamlı güvenlik sağlanabilir.
WordPress ile Hangi Siteler Yapılır?
WordPress, çeşitli türde web siteleri için ideal bir platformdur. Bu alt yapıyla:
- E-ticaret Sitesi: WooCommerce gibi eklentilerle kolayca e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Artık fiziksel bir mağazaya ihtiyaç olmadan satış yapabilmek mümkün. Ve bu süreçte sistem işinizi kolaylaştıracaktır.
- Kurumsal Site: Profesyonel ve özelleştirilebilir temalar ile kurumsal kimliğinizi yansıtabilirsiniz. Dijital dünyadaki imajınızı yaratabilmeniz için iyi bir seçim olacaktır.
- Haber/Blog Sitesi: Güçlü içerik yönetimi sayesinde etkili blog ve haber siteleri oluşturabilirsiniz. Günümüzde haber sitelerinin büyük bir kısmı bu alt yapıya sahip.
- B2B/C2C Site: Çeşitli iş modellerine uygun siteler geliştirmek mümkün burada.
WordPress Hakkında
WordPress Eklentileri: Site işlevselliğini artırmak, SEO ve hız, güvenlik optimizasyonları için çeşitli eklentiler kullanabilirsiniz. En iyi WordPress Eklentileri içeriğimizde en iyi eklentileri sizin için listeledik.
WordPress Temaları: Sitenizin tasarımını belirleyen temalar, kullanım amacınıza ve zevkinize göre seçilebilir. Ücretsiz ve premium seçenekler mevcuttur. En iyi WordPress Temaları içeriğimize göz atarak bu konuyla alakalı detaylı bilgi edinebilirsiniz.