WordPress platformunun kullanımı son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. WordPress kullanıyorsanız, pek çok kullanıcıda olduğu gibi Envato Elements/Themeforest ve WordPress temalarında Türkçeleştirme sorunu karşınıza çıkmıştır. Bununla beraber Loco Translate ile WordPress Tema ve Eklenti Türkçeleştirme kavramını illa ki duymuşsunuzdur. WordPress’te tema ve eklenti Türkçeleştirilirken pot dosyası Poedit benzeri programlarla açılarak Türkçeleştirilebilir. Ancak bu çözüm yavaş ve yorucudur, pratik değildir. WordPress’te tema ve eklentileri Türkçeleştirmek için Loco Translate eklentisi size büyük kolaylık sağlar. Bu yazıda Loco Translate eklentisi ile bir tema veya eklentiyi nasıl Türkçeleştirebileceğinizi öğreneceksiniz.
Loco Translate Nedir
Loco Translate eklentisi WordPress Tema ve Eklenti Türkçeleştirme sürecinde kullanılan en gelişmiş WordPress çeviri eklentisi olarak bilinir. WordPress için hazırlanan bu eklentinin detaylarını eklenti sayfası aracılığıyla inceleyebilirsiniz -> https://tr.wordpress.org/plugins/loco-translate/
Eklentiyi indirdikten sonra Türkçe arayüzü sayesinde kolay bir kullanım elde edebilirsiniz. Böylece kodlar arasında kaybolup vakit kaybı yaşamanın önüne geçebilirsiniz. Loco translate nedir sorusunun cevabı için bunları söyleyebiliriz.
Loco Translate ile Nasıl Türkçeleştirme Yapılır
Loco Translate eklentisini kullanabilmeniz için öncelikle kurmanız gerekir. Loco Translate eklentisini kurmak için sol yan barda eklentiler menüsünün üzerine geldikten sonra sonra yeni ekle yazısına tıklayın. Sağ köşede yer alan arama kutusu bölümüne Loco Translate yazın. Arama kısa süre içerisinde tamamlanacak ve ilgili sonuçlar listenelecek. Loco Translate eklentisini seçin ve şimdi kur butonuna tıklayın. Kurulum tamamlandıktan sonra etkinleştir butonuna tıklayarak eklentiyi etkinleştirin. Loco Translate eklentisini başarıyla kurdunuz ve etkinleştirdiniz. Şimdi sıra Tema ve eklentileri Türkçeleştirmede!
WordPress Tema Türkçeleştirme
WordPress Tema Türkçeleştirme için sol yan barda yer alan Loco Translate menüsüne tıklayarak Loco Translate yönetim paneline ulaşın. Temanıza ait Türkçe dil dosyası bulunması halinde ortada yer alan bölümde bunu görebilirsiniz. Eğer Türkçe dil dosyası bulunmuyorsa new language butonuna tıklayarak Türkçe’yi seçmeniz gerekmektedir. Böylece sizin yerinize Türkçe po ve mo dosyası otomatik bir şekilde oluşturulacaktır.
WordPress Tema ve Eklenti Türkçeleştirme sürecinde Po/mo dosyası oluşturulduktan sonra ilk olarak Turkish yazan dil dosyası kısmında düzenle yazısına tıklayın. Ardından üst kısımda yer alan arama kutusuna Türkçeleştirmek istediğiniz kelimeyi orijinal dilinde yazın. Örneğin, checkout kelimesini Türkçeleştirmek istiyorsanız, arama barına checkout yazmalısınız. Bunu yaptığınızda listede o kelimelerin yer aldığı alanlar halinde size sunulacak. Değiştirmek istediğiniz kelimeyi bulduktan sonra üzerine tıklayarak alt tarafta yer alan Türkçe çeviri bölümüne bu kelimenin Türkçe karşılığını yazıp save tuşu ile kaydedin. Tebrikler, ilk kelimenizi Türkçeleştirdiniz!
WordPress Eklenti Türkçeleştirme
Bazı temalar aradığınız kelimeyi içermeyebilir. Aradığınız kelime temanın core eklentisinde olabilir. Veya herhangi bir eklentiyi Türkçeleştirmek istiyor olabilirsiniz. Bu noktada WordPress Eklenti Türkçeleştirme süreci devreye girer. Kullandığınız bazı eklentiler de dil dosyası bulunmayabilir ama endişe etmeyin. Dil dosyasına sahip olmayan eklentiye Loco Translate eklentisiyle dil dosyasını ekleyebilirsiniz. Bunun için yeni dil oluşturma linkine tıklamanız gerekir. Daha sonra karşınıza çıkan sayfada bu dil dosyasının konumunu belirleyebilirsiniz. Ayarları kaydetmeyi unutmayın!
Dil dosyasını oluşturduktan sonra Türkçe dil şablonunu bulun ve düzenle yazısına tıklayın. Çıkan sayfada arama kutucuğuna Türkçeleştirmek istediğiniz eklentideki kelimeyi girin ve Türkçe çeviri bölümüne kelimenin Türkçesini girin.
WordPress Otomatik Türkçeleştirme
Loco Translate eklentisinin ücretsiz sürümünde bulunan Yandex Translate desteği sayesinde 1000’lerce satırı birkaç dakika içerisinde Türkçeleştirebilirsiniz. Ancak Yandex Translate hizmetiyle yapacağınız otomatik çeviride her yapay zeka destekli translate hizmetinde olduğu gibi anlam bozuklukları olabilmektedir. Bunu da göz önünde bulundurmalısınız. Yandex Translate ile çeviri yapabilmek için faturalandırma (billing) özelliği açık bir Yandex hesabınızın ve Yandex Traslate api key’inizin olması gerekmektedir. Bu api key’i Loco Translate eklentisi ayarlarında tanımlamalısınız.
WordPress Türkçeleştirme Hizmeti
Onur Özden Web Çözümleri eklenti ve temalarınız için profesyonel Türkçeleştirme hizmeti sunar. Firmamızdan hizmet alarak 100’lerce satır içeren tema ve eklentilerinizin profesyonel olarak anlamları kaybolmadan Türkçeleştirilmesini sağlayabilirsiniz. Hemen teklif almak için aşağıdaki formu doldurun veya iletişim adreslerimizden bize ulaşın.
İletişim -> https://www.onurozden.com.tr/iletisim