WordPress Robots.txt Oluşturma – Tüm Yöntemler

WordPress Robots.txt Oluşturma
Yazı içeriği

Web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda çıkması için yapmanız gereken bir diğer işlem botlara yolu göstermektir. Botlar sayfaların keşfedilmesinde büyük rol oynar. Bunun için robots.txt dosyasını oluşturmanız ve doğru bir şekilde yapılandırmanız gerekir. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek için bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Robots.txt Nedir

Web sitelerinde arama motorları tarama işlemlerini botlar aracılığı ile yapar. WordPress robots.txt dosyası arama motorlarını tarama esnasında nasıl davranacaklarına dair talimatlar verir. Robots.txt dosyası oluşturmasanız bile siteniz arama motorları tarafından taranır. Bunu unutmayın.

Robots.txt Nasıl Oluşturulur

WordPress’te robots.txt dosyası oluşturma işlemini manuel olarak yapabileceğiniz gibi eklenti aracılığıyla da yapabilirsiniz.

WordPress Robots.txt Oluşturma

Rank Math SEO ile Robots.txt Oluşturma

Rank Math SEO eklentisi yazılarınızda ve sayfalarınızda iç seo optimizasyonunu sağlamanıza yardımcı olur. Böylece daha başarılı bir SEO çalışması yapabilirsiniz. Aynı durum robots.txt dosyası oluşturmak için de geçerlidir. Eklentiyi yükleyip aktif hale getirdikten sonra, admin paneli Rank Math SEO menüsünden Genel Ayarlar’a tıklayın. Düzenle Robots.txt butonuna tıklayarak Robots.txt düzenleme ekranına ulaşın. Eğer yazma/okuma izinleriniz doğruysa sanal robots.txt dosyanızı buradan düzenleyebilirsiniz. Eğer halihazırda bir robots.txt dosyanız varsa bu kısım geçerli olmayacaktır.

FTP ile Robots.txt Oluşturma

Notepad’ı açın ve içeriğine robots.txt kurallarınızı yazın. Eğer ne yazacağınızı bilmiyorsanız yazımızın ilerleyen bölümünde belirttiğimiz önerilen robots.txt kurallarını kullanabilirsiniz. Dosyayı .txt uzantısında kaydedin ve FTP bağlantısıyla sitenizin kök dizine (çoğunlukla public_html’dir) bağlanıp dosyayı yükleyin.

Dosya Yöneticisi ile Robots.txt Oluşturma

Kullandığınız hosting kontrol paneline (cpanel, plesk, directadmin, cwp vb.) giriş yaptıktan sonra dosya yöneticisini açın. Dosya yöneticisinden sitenizin kök dizine (çoğunlukla public_html’dir) ulaşın. Yeni dosya oluşturma menüsünden yeni dosya oluştur’a tıklayın ve dosya uzantısını .txt olarak ayarlayın. Robots.txt kurallarını yazın ve dosyayı kaydedin.

Robots.txt Editor Eklentisi ile Robots.txt Oluşturma

Robots.txt editor eklentisi dosya yöneticisi veya ftp erişimi olmadan kolaylıkla robots.txt dosyasını oluşturabilmenizi ve düzenleyebilmenizi sağlar.

Eklenti sayfası -> https://wordpress.org/plugins/robots-txt-editor/

Eklentiyi indirdikten sonra aktifleştirin. Ardından WordPress sol yan barı kullanarak Ayarlar’ın altındaki Okuma sayfasına erişin. Sayfanın en altındaki robots.txt başlıklı kutucuğa robots.txt kurallarınızı yazın ve kaydedin.

WordPress Robots.txt Kuralları

WordPress için önerilen robots.txt kuralları aşağıdaki gibidir. domain.com yerine kendi site adresinizi, sitemap.xml yerine kullandığınız sitemap.xml urlsini yazmanız gerekli. Önemli bir ipucu vermek isteriz: Eğer Rank Math SEO veya Yoast SEO eklentisini kullanıyorsanız sitemap’ınız, sitemap.xml olarak değil sitemap_index.xml olarak oluşturulur. Yazdığınız urlyi tarayıcıya girerek kontrol etmeyi unutmayın.

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Allow: /wp-admin/admin-ajax.php
Sitemap: https://www.domain.com/sitemap.xml
Markdown

Robots.txt Oluşturmak İçin Ücretsiz Destek Alın

Robots.txt dosyasını oluşturamadıysanız veya robots.txt dosyası hakkında ücretsiz destek almak istiyorsanız sorununuzu detaylı bir açıklamayla yorumlar kısmında belirtin. 24 saat içerisinde yorumunuzu yanıtlayarak ücretsiz destek sunacağız.

Robots.txt Oluşturmak İçin Profesyonel Destek Alın

Robots.txt dosyasını oluşturamadıysanız veya robots.txt dosyası hakkında profesyonel destek almak istiyorsanız isminizi ve telefon numaranızı aşağıdaki forma girin. En kısa sürede size ulaşalım. 

Benzer yazılar

WordPress
WordPress Nedir

WordPress nedir, ne işe yarar? WordPress ile ne tür siteler yapılabilir? WordPress hakkındaki tüm sorularınızı bu yazımızda yanıtladık.

Yazıyı oku
wordpress-hiz-optimizasyonu
WordPress Hız Optimizasyonunda Javascript Geciktirmenin (JS Delay) Geçmişi

Günümüzde oldukça yaygın olan Javascript geciktirme özelliğinin aslında 2020 öncesi pek yaygın olmadığını biliyor muydunuz? Meraklısına Javascript geciktirme özelliğinin tarihçesi!

Yazıyı oku
Netgsm ve Wordfence Security Eklenti Çakışması Çözümü
Netgsm ve Wordfence Security Eklenti Çakışması Çözümü

Bu içeriğimizde Netgsm ve Wordfence Security eklentisinin çakışmasıyla alakalı soruna dair kesin çözümleri sunduk.

Yazıyı oku
1 yorum
  • Proclanjailbreak Avatarı
    proclanjailbreak

    Baya detaylı ve güzel bir içerik olmuş elinize sağlık

Yorumunu Paylaş
Sayfa Değerlendirmesi

Hızlı Detay Formu

Hızlı detay formumuzu doldurun ve aynı gün içerisinde taleplerinizi ve sitenizi inceleyip ulaşalım!

Hızlı Detay Formu

Hızlı detay formumuzu doldurun ve aynı gün içerisinde taleplerinizi ve sitenizi inceleyip ulaşalım!

Hızlı İletişim Formu

Hızlı iletişim formumuzu doldurun ve aynı gün sitenizi analiz edip size ulaşalım!

Yanıtla
1
Whatsapp Destek Hattı
Merhaba. 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?