WordPress Hız Optimizasyonu, WordPress altyapısına sahip bir web sitesinin hızını artırmak için yapılan çalışmaların bütünüdür. Web siteniz ne kadar kısa sürede açılırsa alanınızdaki başarınız da o kadar yüksek olacaktır. Kullanıcılar, yüklenme süresi uzun olan siteleri tercih etmezler. Yavaş web sitelerinde sitenin yüklenmesini beklemeden siteden çıkabilirler. Bu durumda WordPress Hız Optimizasyonu çalışmasının önemi ön plana çıkar.
- 1 Core Web Vitals Nedir
- 2 WordPress Hız Optimizasyonunun Faydaları
- 3 WordPress Hız Optimizasyonu Eklentilerinin Algoritmaları
- 4 WordPress Hız Optimizasyonu Yöntemleri
- 5 WordPress’te Manuel Optimizasyon ile Eklentiyle Optimizasyonun Farkları
-
6
WordPress Hız Optimizasyonu Önerileri
- 6.1 En Uygun Barındırma Planını Belirleyin
- 6.2 TTFB Sorununu Göz Ardı Etmeyin
- 6.3 Gereksiz WordPress İşlevlerini Kaldırın
- 6.4 SQL Sorgularını Optimize Edin
- 6.5 Görselleri Optimize Edin
- 6.6 Sitenizi Yavaşlatan Javascript Kaynaklarını Geciktirin
- 6.7 Slider Eklentileri Yerine Sayfa Düzenleyicinin Modülünü Kullanın
- 6.8 Gzip Sıkıştırmasını Kullanın
- 6.9 Ekranın Üst Alanında Kullanılmayan (Below the Fold) Statik Dosyaları ve Kodları Geciktirin
- 6.10 Tarayıcı Önbelleğinden Faydalanın
- 6.11 Başarılı Bir WordPress Hız Optimizasyonu Eklentisi Kullanın
- 6.12 Temanızın Kaliteli Olmasına Önem Gösterin
- 7 WordPress’in Etkin Kullanımı İçin Gereken Kaynaklar
- 8 Lisanslı Eklenti ve Özel Kodlamalar ile WordPress Hız Optimizasyonu Hizmeti
Core Web Vitals Nedir
Core Web Vitals, internetteki kullanıcı deneyiminin önemli yönlerini ölçen performans metrikleridir. Core Web Vitals, geliştiricilerin sitelerinin performans deneyimlerini “iyi”, “iyileştirmeye ihtiyacı var” veya “kötü” şeklinde üç sonuca ayırır ve bunları niteliksel olarak anlamalarına yardımcı olan metrikleri içerir. Bu metriklerde en başta gelenler LCP, FCP ve CLS metrikleridir. Ancak tüm metrikler bununla sınırlı değildir. TTFB, INP, TBT gibi farklı metrikler de bulunur.
WordPress Hız Optimizasyonunun Faydaları
Web sitenizin hızlı olması SEO ve kullanıcı deneyimine ciddi oranda katkı sağlar. Google, 2021 Mayıs güncellemesinden itibaren Core Web Vitals değerlerinin önemli bir SEO kriteri olacağını duyurdu.
Günümüzde kısa bir internet araştırması yaptığınızda WordPress Hız Optimizasyonu çalışmaları için birçok makale görebilirsiniz. İnternetteki bazı makalelerdeki bilgiler doğru değildir veya eksiktir. Biz ise doğru ve kapsamlı bilgileri sizin için bu makalemizde sunuyoruz.
WordPress Hız Optimizasyonu Eklentilerinin Algoritmaları
Nitropack, WP Rocket, PageSpeed Ninja, Litespeed Cache ve istisnalar hariç tüm WordPress Hız Optimizasyonu ve Webp Express vb. WordPress Görsel Optimizasyonu eklentileri orijinal dosyalarınızı veya orijinal görsellerinizi optimize etmez. Orijinal dosyaların/görsellerin kopyalarını oluşturur ve bunları optimize edip orijinal yerine sunar. WordPress Optimizasyon sürecinde en doğru yaklaşım budur.
WordPress Hız Optimizasyonu Yöntemleri
WordPress Hız Optimizasyonu sürecinde uygulanabilecek 3 stabil yöntem vardır:
- Sıfırdan başarılı bir optimizasyon eklentisi kodlatmak. Stabil sürüme ulaşana kadar tercihen 2-4 kişilik ekip, 6-12 ay süre ve yüksek maliyet gerektirir.
- WordPress Optimizasyon sistemlerini entegre etmek. Güzel Hosting 100 TL’ye WordPress Premium Cache adı altında WordPress Optimizasyon sistemi sunuyor. Ancak bu sistemler statik siteler için. PHP ile oluşturulmuş dinamik sitelerde sitedeki işlevlerin çalışmasını engelliyor.
- Mevcut olan WordPress Optimizasyon eklentilerini kullanmak. Kısa sürede yüksek verim alınabilecek en düşük maliyetli çözüm bu. Korsan eklenti kullanılmazsa ve optimizasyon eklentisi ayarları doğru yapılandırılırsa, sitede herhangi bir soruna neden olmuyor. Adsense ve Slider gibi yavaş çalışan Javascript kaynakları içeren sitelerin bile gerçekteki hızı arttırılabiliyor; Google PageSpeed Core Web Vitals metrikleri iyileştirilebiliyor.
WordPress’te Manuel Optimizasyon ile Eklentiyle Optimizasyonun Farkları
WordPress’te statik dosyalar manuel olarak sıkıştırılabilir, birleştirilebilir ve özel kodlar yazılarak geciktirilebilir. Aynı şekilde WordPress Optimizasyon eklentileriyle de bu yapılabilir. Peki farkları nelerdir? Gelin bunu inceleyelim:
- Eklentilerle yapılan optimizasyonda aktif olan WordPress Hız Optimizasyonu eklentisi, yeni eklediğiniz sayfaları, yazıları ve -ilgili özelliği içeriyorsa- görselleri otomatik olarak optimize eder. Manuel müdahaleniz gerekmez.
- Görsel optimizasyonunda görselleri optimize ederken webp formatını kullanmayı tercih etmek çok yaygındır ve kesinlikle önerilir. Ancak IOS’un tarayıcısı Safari’nin eski sürümleri ve güncel tarayıcıların çok eski sürümleri webp formatını desteklemez. Optimizasyonu manuel olarak yapar ve görseli ortam kütüphanesine webp olarak eklerseniz, webp desteklemeyen bir tarayıcıda veya ilgili sürümünde sitenize girildiğinde görselleriniz gözükmez. Bu da kullanıcı deneyimi ve SEO açısından önemli bir dezavantaj yaratır. Ancak Webp Express vb. webp’yi tarayıcı duyarlı olarak, webp destekleyen tarayıcılarda webp, desteklemeyenlerde ise optimize edilmiş jpg olarak sunan bir eklentiyle görsellerini optimize ederseniz kullanıcı deneyimi ve SEO açısından dezavantaj yaşamazsınız.
- Manuel olarak işlem sağlarsanız yaptığınız değişiklik kalıcı olur, eklentilerle işlem sağlarsanız eklentiyi pasifleştirdiğinizde yaptığınız değişiklik geçersiz kalacaktır. Bu durumda manuel optimizasyonda bir sorunla karşılaşıldığında çözmesi çok daha zordur.
- Nitropack, WP Rocket, Flyingpress gibi önde gelen eklentiler gelişmiş algoritmalarla siteyi optimize etmeye çalışır. Dolayısıyla sorun yaşama ihtimaliniz daha düşüktür. Ancak kodları manuel düzenlerseniz küçük bir dikkatsizlikle yapacağınız hatada site çökebilir.
- Manuel optimizasyon yapmak, PHP, JS ve CSS uzmanlığı gerektirir. Dolayısıyla bunu başarıyla yapabilen daha azdır.
WordPress Hız Optimizasyonu Önerileri
Aşağıda sizlere tavsiye edilen adımları web sitenize uygulamadan önce Google PageSpeed Insights, GTmetrix ve benzeri platformlardan yararlanarak web sitenizin güncel performansını kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu platformlarda web sayfasının tam yüklenme süresi, dosya boyutu, istek sayıları gibi birçok etkeni öğrenebilirsiniz. Elde edilen veriler kapsamında WordPress Hız Optimizasyonu kapsamında almanız gereken tedbirlerin boyutunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Web sitenizin hızını ölçebileceğiniz platformlar:
Google PageSpeed Insights -> https://pagespeed.web.dev (özellikle bu platformu tavsiye ediyoruz)
GTmetrix -> https://gtmetrix.com
En Uygun Barındırma Planını Belirleyin
WordPress Site Hızlandırma için atılması gereken ilk adım en uygun barındırma planının belirlenmesidir. Ancak sitenizde karşılaştığınız her problemin temelinde hosting firması yoktur. Seçtiğiniz barındırma planının yetersiz olması veya yazılımla ilgili teknik problemler WordPress Hız Optimizasyonu sürecinde web sitenizde yavaşlığa neden olabilir. Hostingi satın aldığınız firma ne kadar iyi olursa olsun web sitesinde yazılımsal problemler varsa site hızınız düşük olacaktır. Bunu çözmek için yazılımınızın kodlarını optimize etmeniz gerekir.
Sunucunun CPU, RAM veya I/O limitlerinin yetersiz kalması sitenizde ve admin panelinizde yavaşlığa, hatta hiç açılmamasına, hata döndürmesine neden olabilir. Web sitenizin sorunsuz şekilde çalışması için nelere ihtiyaç duyduğunuzu bilmeniz ve buna göre hareket etmeniz gerekir. Sitenizin anlık ve toplam kullanıcı sayısını ve sitenizdeki yazılımın gerektirdiği minimum kaynakları dikkate alarak gerekli barındırma planını kullanmanız gerekir. WordPress tema ve eklentilerinin gerektirdiği minimum kaynaklar hakkında bilgi edinmeyi istiyorsanız makalemizdeki WordPress’in Etkin Kullanımı İçin Gereken Kaynaklar bölümünü okuyabilirsiniz.
TTFB Sorununu Göz Ardı Etmeyin
İngilizce açılımı Time to First Byte olan TTFB’nin mümkün olduğu kadar kısa tutulması gerekir. TTFB nedir sorusunun cevabını, istemciden sunucuya istek gönderildiğinde, sunucunun ilk veri baytını alana kadar geçen süreyi belirleyen metrik diyebiliriz. Tarayıcınızda url çubuğuna bir web adresi yazdığınızda veya arama motoru sonuçlarından bir websiteye girmeye çalıştığınızda sunucu ve tarayıcıda bazı işlemler gerçekleşir. Bu işlemlerden performansa en büyük etkisi olan etkenlerden birisi TTFB’dir.
TTFB Ne Kadar Olmalıdır
TTFB değeri 500 milisaniye altında olmalıdır. Ancak en iyi diyebileceğimiz TTFB değeri 300 ms ve mümkünse 100 ms altında olandır. Başarılı bir WordPress Hız Optimizasyonu çalışması gerçekleştirildiğinde 300 ms, hatta bazı sitelerde 100 ms altına kadar düşebilir.
TTFB’nin Uzun Olma Sebepleri Nelerdir
Web sitesi oluşturanların ya da web sitesi sahiplerinin en çok şikâyet ettiği konulardan biri de sunucunun çok geç yanıt vermesidir. Bu sürenin uzunluğunun hangi sebepten kaynaklandığını öğrenmek için WordPress eklentilerinin hepsini pasifleştirin. Her eklentiyi tek tek yeniden aktifleştirin ve her aktifleştirmenizde TTFB’yi test edin. Hangi eklentiyi aktifleştirince TTFB ciddi oranda artıyorsa o eklentide bir sorun vardır. Ayrıca sorun temadan da olabilir. Bunun için geçici olarak farklı bir temaya geçip TTFB’yi yeniden test etmeyi deneyebilirsiniz. Diğer WordPress Hata Ayıklama adımlarını ve WordPress’te bir sorunla karşılaştığınızda yapabileceklerinizi öğrenmek için WordPress Hata Ayıklama adındaki makalemizi ziyaret edebilirsiniz:
Sunucunun ilk yanıt süresinin çok uzun olması kullanılan sunucu veya hostingteki hatalı ya da eksik konfigürayondan kaynaklı olabilir. Bu sorunun çözümü için sunucu konfigürasyonu başarıyla yapılmalı ve verimlilik testleri gerçekleştirilmelidir.
Ancak sanılanın aksine TTFB çoğunlukla hosting/sunucu veya sağlayıcı firma kaynaklı değildir. Söz konusu problem genellikle yazılım hatasından veya optimizasyon yetersizliğinden kaynaklıdır. Sitede aşırı CPU, RAM veya I/O tüketimi varsa, hostingteki kaynak limitleri yetersiz geliyorsa sunucu çok geç yanıt verecektir. Bu durumda yazılım optimize edilmelidir. WordPress Optimizasyon sonrasında hosting kaynakları hala yetersiz kalıyorsa kaynaklar arttırılmalıdır. WordPress için gerekli olan minimum kaynaklar hakkında bilgi edinmek için makalemizin WordPress’in Etkin Kullanımı İçin Gereken Kaynaklar bölümünü okuyabilirsiniz.
Gereksiz WordPress İşlevlerini Kaldırın
Web sitesindeki statik kaynaklardaki versiyonları (örnek: ?ver=2), api.w.org relation linkini, manifest’i, shortlinki -kullanmıyorsanız- xmlrpc gibi gereksiz işlevleri kaldırmalısınız. Ancak bunun WordPress Hız Optimizasyonu çalışmasına katkısının düşük olabileceğini unutmayın. Kullandığınız optimizasyon eklentisinde gereksiz işlevleri kaldırmaya dair bir opsiyon yoksa, Disable Bloat adlı eklentiyi kullanmanızı önerebiliriz: https://wordpress.org/plugins/disable-dashboard-for-woocommerce/
SQL Sorgularını Optimize Edin
Veritabanınızda sürekli sorgu üretiliyorsa ya da sorgular çok yavaş çalışıyorsa bunlar optimize edilmelidir. Sunucudaki MySQL Slow Query Log’ları inceleyerek hangi sorguların ne kadar sürede çalıştığını öğrenebilirsiniz. MySQL Slow Query Log’larına çoğu paylaşımlı hosting’te izin verilmez. Bu yüzden bunları incelemek isterseniz VPS, VDS veya Dedicated sunucu kullanmanız gerekebilir. Alternatif olarak WordPress’te Query Monitor eklentisiyle SQL sorgularının performansını gözlemleyebilirsiniz.
Görselleri Optimize Edin
Web sitesine yüklediğiniz görsellerin optimizasyonu da WordPress Hız Optimizasyonu kapsamında yapılması gereken faaliyetlerden biridir. Sitenizde yayınladığınız içeriklere görsel eklenmesi, okunurluğunu ve görünürlüğünü artırma adına önemlidir. Fakat içeriklerde yer alan görseller optimize edilmediği taktirde siteyi ciddi oranda yavaşlatabilir.
Webp Express ile Görsel Optimizasyonu
Siteye yüklenen görsellerin optimize edilmesi için kullanılabilecek en başarılı çözümün Webp Express eklentisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu eklenti ile sitenize ekleyeceğiniz yeni görseller ve sitenize eklemiş olduğunuz eski görseller otomatik olarak optimize edilecektir. Eski görselleri eklenti otomatik optimize edemediyse son çare olarak (fallback method) eklentinin Bulk Convert özelliğini kullanabilirsiniz.
Webp Express Gereksinimleri
Görsel optimizasyonu için çoğu paylaşımlı hostingte PHP GD uzantısı varsayılan olarak aktiftir. Bu eklentinin başarıyla çalışabilmesi ve sitenizde görsellerin görüntülenmeme gibi bir soruna neden olmaması için hosting/sunucu altyapınızda önerdiğimiz görsel optimizasyonu yönteminde kullanılan PHP’nin GD uzantısı aktif olmalı ve GD uzantısı webp desteği ile derlenmiş olmalıdır. Aksi taktirde eklenti görsel urllerini webp olarak değiştirir, ancak gerekli koşul sağlanmadığı için webp dönüştürme başarısız olur ve görseller 404 döndürür. Eğer sunucunuz veya hostinginiz gerekli koşulları karşılamıyorsa sunucu bazlı yerel webp dönüştürme yapmak yerine CDN bazlı webp dönüştürme yapabilirsiniz.
Sadece Desteklenen Tarayıcılarda Webp’yi Sunmak
Webp Express eklentisinin htaccess ile webp sunma özelliği kapatılıp Alter HTML özelliği açılırsa, ekelnti webp’yi tarayıcı duyarlı olarak sunar. Peki tarayıcı duyarlı webp sunmak nedir? IOS’un web tarayıcısı Safari’nin eski sürümleri webp uzantılı görselleri desteklemez. Bununla beraber Chrome, Edge, Firefox, Opera gibi yaygın tarayıcıların çok eski sürümleri webpyi desteklemez. Dolayısıyla bu tarayıcılarda webp görünmez. Ancak Webp Express eklentisi ilgili özelliği aktifleştirildiği taktirde eğer tarayıcı webp uzantısını desteklemiyorsa görselin optimize edilmiş jpg versiyonunu, webp uzantısını destekliyorsa webp versiyonunu sunar.
Webp Express Ayarları
- WordPress eklenti yükle kısmından eklentiyi indirin ve aktifleştirin.
- .htaccess rules for webp generation bölümündeki enable direct redirection to existing converted images ve enable redirection to converter özelliklerini kapatmak için tik işaretini kaldırın.
- Alter HTML bölümündeki Alter HTML seçeneğine tik işareti bırakarak özelliği aktifleştirin.
- Save Settings And Force New .Htaccess Rules butonuna tıklayarak ayarları kaydedin.
CDN ile Webp Express Kullanmak
CDN kullanıyorsanız olası problemleri önlemek için en üstteki seçenekten CDN Friendly Mode’u seçin. Kullandığınız CDN hizmetinde görsel optimizasyonu özelliği aktifse, olası problemleri önlemek için CDN hizmetindeki görsel optimizasyonu özelliğini pasifleştirmeniz veya Webp Express’i kullanmamanız gerekebilir.
Sitenizi Yavaşlatan Javascript Kaynaklarını Geciktirin
WordPress Hız Optimizasyonu için yapmanız gerekenlerden bir diğer işlem sitenizi yavaşlatan Javascript kaynaklarını geciktirmektir. Sitenizi en çok yavaşlatan Javascript kaynakları çoğunlukla Slider/Carouseller ile Adsense vb. reklamlarının Javascript dosyalarını ve satır içi kodlarıdır. Adsense günümüzde en çok tercih edilen reklam platformudur. Bu platformu kullanarak pasif gelir elde edebilirsiniz. Ancak Adsense’yi sitenize yerleştirmek için eklediğiniz Javascript kodları ve uzak sunucudan çekilen Javascript dosyaları optimize edilmezse siteyi ciddi oranda yavaşlatır ve SEO, UX (kullanıcı deneyimi) gibi alanlarda olumsuzluğa neden olur. Aynı durum WordPress Slider eklentilerinde de geçerlidir. Adsense veya Slider/Carousel içeren bir siteniz varsa ve optimize etmekte zorlanıyorsanız bizden profesyonel destek alarak web sitenizin Google PageSpeed mobil puanının 80-90 üzerine çıkmasını, Google PageSpeed Core Web Vitals değerlerinin iyileşmesini ve sitenizin gerçekteki hızının artmasını sağlayabilirsiniz.
Bize ulaşmanız için iletişim kanallarımız ->
Whatsapp Destek Hattı: 0 850 241 90 38
Email: info@onurozden.com.tr
Slider Eklentileri Yerine Sayfa Düzenleyicinin Modülünü Kullanın
Revolution Slider, Smart Slider, Layer Slider gibi eklentilerin Javascript kod yapısı kullandıkları kütüphaneler nedeniyle optimize edilse de yavaş çalışır ve sitede önemli bir yavaşlığa sebep olur. Bu eklentilerin yavaş çalışmasının sebebi çok fazla özelleştirilebilirlik imkanı ve özelliği sağlamak birçok Javascript modülü barındırmasıdır. Siteyi yavaşlatan bu eklentiler yerine Meta Slider gibi hafif bir slider eklentisi veya sayfa düzenleyicinin Slider/Carousel modülü kullanılması sitenin hızlandırılması için önemlidir. Meta Slider eklentisine buradan ulaşabilirsiniz: https://wordpress.org/plugins/ml-slider/
Gzip Sıkıştırmasını Kullanın
Gzip sıkıştırması bir web sitesinin orijinal boyutunun %70’e kadar küçültülmesini sağlayabilir. WordPress Site Hızlandırma eklentileri Gzip sıkıştırmasını otomatik olarak aktifleştirir. Kullandığınız optimizasyon eklentisi Gzip sıkıştırmasını otomatik olarak aktifleştireceğinden ek müdahale yapmanıza gerek yoktur.
Ekranın Üst Alanında Kullanılmayan (Below the Fold) Statik Dosyaları ve Kodları Geciktirin
Recaptcha, Google adsense, Tawk.to vb. birçok harici yeni nesil sistemlerde kullanılan scriptler sitelere ciddi oranda yük bindirmektedir. Beraberinde modern sitelerde kullanılan CSS/Javascript kütüphaneleri de sayfayı kayda değer oranda yavaşlatmakta. Bunların üstesinden gelmek için ekranın üst alanı dediğimiz kısım olan above the fold terimini tanıyalım ilk olarak. Above the fold, cihazda sayfayı açtığınızda herhangi bir kaydırma yapmadan gördüğünüz alandır. Çözüme gelmek gerekirse; sitede sayfa açıldığında ilk görünen ekranda (above the fold) işlevi olmayan CSS/JS dosyalarını ve kodlarını ilk kullanıcı aksiyonuna kadar geciktirmek. Bu sayede kullanıcıya sadece ilk alanda görmesi gereken kısımların ve işlevlerin kodlarını yükletiyoruz. Kullanıcı herhangi bir aksiyonda bulunduğunda (mouse hareket ettirme, kaydırma, klavye tuşu basma) sayfanın geri kalanındaki kaynaklar çoğu durumda farkedilmeyecek hızda yüklenir. Böylece sayfa açılırken tarayıcıya daha az kaynak yükleterek sayfa açılış hızını ciddi oranda arttırmış oluruz. Ancak bu yöntemde önemli birkaç nokta var. Above the fold dediğimiz alanda kullanılan tasarımda ve işlevlerde gerekli olan css/js kodları asla geciktirilmemelidir. Above the fold’da kullanılan kodların da geciktirilmesi sayfanın ilk kullanıcı aksiyonuna kadar bozuk bir şekilde görünmesine sebep olur. Optimizasyon kullanıcı deneyiminden fedakarlık etmek değildir. Bir diğer önemli nokta ise, eğer adsense vb. reklam scripti kullanılıyorsa ve above the fold’da ilk kullanıcı aksiyonuna kadar gecikeceği için adsense gelirleri düşebilir. Ancak adsense reklamları aşırı derecede fazla yük bindiren JS kodları barındırır. Dolayısıyla geciktirilmesi site performansı için çok olumlu sonuçlar doğuracaktır. Fakat burada performans/gelir dengesini sağlamak için eklenebilecek alternatif reklam türleri var. Sözün özüne gelirsek, css/js’leri geciktirirken dikkatli olmalı ve kesinlikle above the fold’daki kodları ve dosyaları hariç tutmalısınız. CSS/JS geciktirmeleri için yazımızın devamında önerdiğimiz popüler optimizasyon eklentilerinden birisini kullanabilirsiniz.
Tarayıcı Önbelleğinden Faydalanın
WordPress Hız Optimizasyonu kapsamında yapmanız gerekenlerden biri de tarayıcı önbelleklemesini kullanmaktır. Sayfanıza sürekli giriş yapan kullanıcılara zaman kazandırmak adına bazı statik dosyalar cihazınızın yerel depolama alanında geçici dizinde tutulur. Bu da bir sonraki sayfa ziyaretlerinde sayfanın hızının artmasını ve daha hızlı yüklenmesini sağlayacaktır. Tarayıcı önbelleklemesini aktifleştirmek için yazımınızın ilerleyen bölümünde önereceğimiz WordPress Optimizasyon eklentilerinden birisini kullanabilirsiniz.
Başarılı Bir WordPress Hız Optimizasyonu Eklentisi Kullanın
WordPress Hız Optimizasyonu sürecinde WordPress Site Hızlandırma eklentilerinden doğru bir şekilde yararlanılması büyük önem taşır. Bu eklentiler tam sayfa önbelleği (full page cache), statik kaynakların önbelleğe alınması, sıkıştırılması, geciktirilmesi, font ve görsel optimizayonu gibi birçok önemli özellik içerirler.
En Başarılı WordPress Hız Optimizasyonu Eklentileri
Günümüzde en başarılı WordPress Hız Optimizasyonu eklentilerini sıralamak gerekirse aşağıdaki listeyi size sunabiliriz:
- FlyingPress
- Nitropack
- WP Rocket
FlyingPress
FlyingPress adlı WordPress Site Hızlandırma eklentisi, WP Rocket’e göre çok daha işlevsel, Perfmatters’e göre daha stabil bir eklentidir. Özellikle son sürümünde eklenen Lazy Render özelliği WordPress ekosistemindeki optimizasyon eklentileri arasında diğer hiçbir eklentide yok. Swift Performance eklentisinde benzeri var fakat işleyişi ve stabilitesi FlyingPress’teki kadar başarılı değil. Eklentinin ücretsiz sürümü yoktur, orijinal sitesinden lisans alınarak kullanılabilir. Ayarları manuel olarak doğru bir şekilde yapmanız gerekir. Eklentinin ulaşabileceğiniz bağlantıyı buraya bırakıyoruz -> https://flyingpress.com/
Nitropack
Nitropack, özellikle e-ticaret ve komplike WordPress sitelerde tercih edilen ve web sayfasının hızını artırmak için yaygın olarak kullanılan WordPress Site Hızlandırma eklentisidir. Bu eklentiyi kullanarak herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan web sitenizin hızını artırabilirsiniz. Eklentinin ücretsiz sürümü mevcuttur. Ancak ücretsiz sürümünde eklenti, aylık 5000 sayfa görüntülemesi ve 1 GB CDN kotası limitlerine ulaşana kadar çalışır. Ücretli sürümünde ise CDN kotası ve aylık sayfa görüntülemesi limitleri her pakette değişiyor. Eklentinin en önemli dezavantajı fiyatlandırmadaki bu stratejisi. Bu limitlere ulaştıktan sonra eklenti çalışmayı durdurur. Nitropack eklentisine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz -> https://wordpress.org/plugins/nitropack
WP Rocket
WP Rocket, premium optimizasyon eklentilerinden biridir. Bu eklenti ile web sitenizin hızını kısa sürede artırabilir, sayfanın daha kısa sürede açılmasını sağlayabilirsiniz. Ancak eklenti ayarlarını bilinçli olarak doğru bir şekilde yapmanız gerekir. Aksi taktirde eklentinin faydasını göremezsiniz. Bu eklenti ücretli olduğu için resmi web sitesinden satın alım sonrası indirilebilir; ücretsiz sürümü mevcut değildir. Eklentinin resmi web sitesine bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz -> https://wp-rocket.me
İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Kullanımına Önem Verin
CDN kullanımı, WordPress Hız Optimizasyonu kapsamında dikkate alınması gereken önemli etkenlerden biridir. Bir ziyaretçinin veri merkezinin bulunduğu yerden gelmesi durumunda web sayfasının yüklenmesi çok daha uzun süre alacaktır.
İçerik yayınlama ağları (CDN) dünyanın birçok yerinde binlerce veri merkezi kullanılmasını sağlar. Görselleriniz, Javascript ve CSS gibi statik dosyalar kurulan bu veri merkezlerinden ziyaretçilere sunulur. Bu sayede WordPress Optimizasyon kapsamında sayfanın yükleme süresi düşürülür.
Günümüzde içerik dağıtım ağları arasında popüler olanları ve web sitelerini aşağıya ekliyoruz:
- Cloudflare -> https://www.cloudflare.com
- Amazon CloudFront -> https://aws.amazon.com/tr/cloudfront
- MaxCDN -> https://www.stackpath.com/maxCDN
- BunnyCDN -> https://bunny.net/cdn
Yukarıda kullanacağınız dağıtım ağlarının maliyeti, web sitesinin hangi ölçüde bant genişliği kullandığına ve veri merkezinin lokasyonuna göre değişmektedir.
Temanızın Kaliteli Olmasına Önem Gösterin
WordPress Hız Optimizasyonu için sizlere vereceğimiz bir diğer tavsiyemiz kullandığınız temanın temiz kodlanmış olmasıdır. Kod yapısındaki kullanılan kodların tekrarlanmaması, desteği sona eren veya performans kaybı yaşatan fonksiyonların kullanılmaması gereklidir. Temiz kodlanmış, kaliteli temaları en iyi WordPress temaları makalemizde detaylandırdık.
Günümüzde bu konuda yapılan en önemli hata, temaların ne kadar optimizasyona elverişli ve hızlı olduğuna temanın demo sayfasını Google PageSpeed Insights vb. platformlarda test ederek karar vermektedir. Betheme, Thegem gibi en fazla satılan temalar bile demo’larını optimize etmeden yayına sunmaktadır. Bu da tema kalitesi ve performansı konusunda yanlış değerlendirmelere neden olmaktadır.
WordPress’in Etkin Kullanımı İçin Gereken Kaynaklar
WordPress sitenin barındırıldığı hostingte CPU limitinin 1 CPU (100%) olması genellikle WordPress siteleri için yeterlidir. Fakat Woocommerce destekli temalar veya Woocommerce eklentisi için 1 CPU’lu hostingler çoğunlukla yetersiz kalır. WordPress için genel olarak minimum 1 CPU (%100 kullanım izni), 1 GB ram 5 mb/sn i/o limitine sahip bir hosting idealdır. Ama bazı Woocommerce/Buddypress destekli temalar veya Woocommerce vb. daha fazla kaynak gerektiren eklentiler kullanıldığında bu kaynaklar yetersiz gelebilir. Bu durumda 2 CPU ve 2 GB RAM ile 10 mb/sn özelliklerine sahip bir hosting ile daha sağlıklı sonuçlar alınır. Bu kriterler anlık ziyaretçisi 50-100 altında olan siteler için geçerlidir. Kaynak tüketimi etkileyen tek etken yazılım değildir. Trafiğiniz de kaynak tüketimini arttırır.
Lisanslı Eklenti ve Özel Kodlamalar ile WordPress Hız Optimizasyonu Hizmeti
WordPress Hız Optimizasyonu günümüz dünyasında değerlendirilmesi gereken bir opsiyon değil, mutlaka gerçekleştirilmesi gereken bir zorunluluk haline gelmiştir. Bazı kullanıcılar WordPress Hız Optimizasyonu hizmetini deneyimsiz freelancer’lardan aldıkları ve sonuç başarısız olduğu için sitesinin optimize edilemeyeceğini düşünüyor. Bunun aksine tüm WordPress siteler, sunucu, tema ve eklentilere göre değişmekle farklı oranlarda optimize edilebilir. WordPress Hız Optimizasyonu konusunda uzmanlaştık ve siteleriniz için Google PageSpeed Core Web Vitals değerlerinizi iyileştiriyor, Sitenizin gerçekteki hızını arttırıyoruz. Bizimle iletişime geçmek formu doldurun, biz size ulaşalım.
Cankut
Emeğinize sağlık çok faydalı bir içerik olmuş
Ömer Taha Çiftçi
Teşekkür ederim son derece faydalı bir yazı olmuş
İrfan Kotan
Günümüzde hız her şey. Hızlı olan kazanır. Bu makalede web sitemizi hızlandırmaya yardımcı olacak bir çok bilgi mevcut. Teşekkürler.
Ali
Teşekkürler
Agit AYDEMİR
Çok faydalı bir makale olmuş. Bakış açım değişti gerçekten . Emeklerinizden ötürü teşekkür ederim.
İsmail
Onur hocam, kaliteli ve kapsamlı bir yazı olmuş. Bilgi sahibi olduk teşekkür ederiz.
Turkish Hvac News
Detaylı şekilden anlatım için thanks
Özer Bayar
Çok teşekkürler… Detaylı bilgi için
Tarzımız Müzik
Güzel. Ve bilgilendirici
Ahmetcan
faydalı makale. Teşekkürler
Engin
Teşekkürler.
onur gülkanat
Bu işlere yeni başlayan biri için güzel ve açıklayıcı bir makale olmuş. ellerinize sağlık
Muhasebe Caliskan
Çok teşekkürler,
Ufuk
Detaylı bir anlatım Teşekkürler !
Neslihan Aydın
Merhabalar makale içeriği çok faydalı ve etkili olmuş, yalın temiz ve açıklayıcı bir üslup ile hazırlanmış, emeğinize sağlık teşekkürler
Uğur AYDIN
Çok faydalı bir makale olmuş, bilgi paylaşımı için teşekkürler
volkan karatepe
Onur bey merhabalar, sizlerle daha önce de konuşma fırsatı bulmuştum, yazıyı parça parçada olsa okuyabildim. Açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim. Genel olarak baktığımızda webte çok fazla bilgi var ve doğal olarak bu fazlalık bilgi kirliliğini de beraberinde getiriyor. Umarım daha fazla kitleye ulaşır ve doğru bilginin paylaşımı konusunda herkese destek olursunuz, iyi çalışmalar dilerim.
Süleyman
Onur hocam cidden içerik olarak kaliteli ve kapsamlı bir yazı olmuş bildiğimiz şeyler dışında bilmediğimiz konularda da bilgi sahibi olduk teşekkür ederiz.