PHP bir dosyayı ayrıştırırken işleyeceği bölümlere karar vermek için php açılış ve kapanış etiketlerine (opening and closing tags) bakar.
PHP açılış ve kapanış etiketlerini aşağıdaki örnekte görebilirsiniz.
PHP açılış etiketinin kısa versiyonu da vardır: PHP kısa açılış etiketleri (php short open tags) şu şekildedir: ?>. Bu etiketler arasına PHP kodları yazılır.
// PHP kodları buraya yazılır ?>
PHP Dosya Uzantısı (File Extension)
PHP dosya uzantısı: .php’dir. Bir PHP dosyasının uzantısı .php olmak zorundadır. Ancak html dosyası içerisinde PHP kodları çalıştırılabilir. PHP dosyası içerisinde de HTML kodları çalıştırılabilir.
PHP Merhaba Dünya (Hello World)
Bu örnekte PHP ile Hello World yazdıracağız. Satır sonunda noktalı virgül ‘;’ kullanımına dikkat edelim. PHP’de her ifade noktalı virgül ‘;’ ile biter. İfadenin sonuna noktalı virgül eklemeyi unutursanız PHP, Parse Error düzeyinde hata döndürür ve kodlar çalışmaz. Ancak ifadenin sonunda başka bir ifade veya kod gelmiyorsa noktalı virgül kullanılmasa da script çalışır. 1.ci örnek çalışacak, ikinci örnek çalışmayacak ve parse error düzeyinde hata döndürecektir.
// 1. Örnek
echo 'Hello World';
// 2. Örnek
echo 'Hello World';
echo 'Hello World 2';
PHP Büyük/Küçük Harf Duyarlılığı (Case Sensitivity)
PHP’de anahtar kelimeler (keywords, örneğin: if, else, while, echo vb.), sınıflar (class), işlevler (function) ve kullanıcı tanımlı işlevler (user-defined function) büyük/küçük harfe duyarlı değildir. Ancak okunabilirliği geliştirmek açısından daima küçük harf kullanılması önerilir.
İpucu: PHP’de tüm değişken isimleri büyük/küçük harf duyarlıdır. Aşağıdaki örnekte sadece ilk ifade $color değişkenin verisini yazdırır. Bunun nedeni $color, $COLOR ve $coLOR öğelerinin PHP tarafından üç farklı değişken olarak ele alınmasıdır.
$color = 'mavi';
echo 'Arabamın rengi: ' . $color . '
'; // Çıktı: Arabamın rengi: mavi
echo 'Odamın rengi: ' . $COLOR . '
'; // Çıktı: Odamın rengi:
echo 'Telefonumun rengi: ' . $coLOR . '
'; // Çıktı: Telefonumun rengi: