İnternet sitelerinde analiz ve istatistik için çoğunluğun tercihi olmayı başarmış en başarılı araç Google Analytics. WordPress sitemizde de Google Analytics’i kullanabiliriz. Ancak bunu yapmak için WordPress Google Analytics kodu ekleme işlemini yapmamız gerekiyor. WordPress Eğitimi serimizde bu yazımızda WordPress’e Google Analytics ekleme sürecinden bahsedeceğiz.
WordPress Google Analytics Ekleme
İlk olarak Google Analytics’te bir hesabımız ve veri akışımız olmalı. Google Analytics hesabını oluşturduğunuzu varsayarak bu adımı es geçiyoruz. Eğer oluşturmadıysanız Google Analytics Hesabı Oluşturma makalemizden yardım alarak yeni bir hesap oluşturabilirsiniz. Şöyle ki WordPress’e Google Analytics eklemek için ilk olarak Google Analytics 4’te oluşturduğumuz veri akışından gerekli kodu almamız gerekiyor. Bunu nasıl yapıyoruz?
Adım 1) Analytics Veri Akışını Bulma
Adım 2) Analytics Veri Akışı Detayları
Adım 3) Veri Akışından Analytics Kodunu Alma
Sitemize ekleyeceğimiz Google Analytics 4 kodunu almak için detay sayfasında “Etiket talimatlarını görüntüleyin” menüsünü seçeceğiz. Bunu yaptıktan sonra kodların ve talimatların bulunduğu bir sayfayla karşılaşacağız. Bu sayfada yapmamız gereken son adım, kodu almak için “Manuel olarak yükleme” sekmesine tıklamak. Son işlemimizden sonra aşağıdaki resimdeki gibi kodlar karşımızda olacak. Sağ üstteki “kopyala” butonuyla tek tıkla tüm kodları kopyalayalım.
Adım 4) Kod Yönetim Eklentisi Yükleme
WordPress sitemize “Header Footer Code Manager”, “Code Snippets Pro, “WPCodeBox 2” gibi özel kod eklememizi ve bunları yönetmemizi sağlayan kod yönetim eklentisi yükleyeceğiz. Ücretsiz en iyi eklenti olan “Header Footer Code Manager” eklentisini öneriyoruz. Eklentiyi WordPress sitenizde eklenti ekleme kısmına “Header Footer Code Manager” yazıp çıkan sonuçlardan yükle butonuna tıklayarak yükleyebilirsiniz. Alternatif olarak resmi WordPress sayfasından indirip zip olarak yükleyebilirsiniz. Eklentiyi indirmek için şu bağlantıyı ziyaret edin: https://wordpress.org/plugins/header-footer-code-manager/
Adım 5) Google Analytics'i Yükleme
Artık Analytics’i yüklemeye hazırız. Header Footer Code Manager eklentisini aktifleştirdikten sonra admin panelimizde sol yan barda HCFM menüsünden “New Snippet” seçeneğine tıklayarak yeni kod ekleme sayfasını açıyoruz. Kod parçacığının başlığına “Google Analytics 4” gibi kodları tanımlayıcı bir başlık yazabiliriz. Ardından “Snippet / Code” kısmına Analytics kodlarımızı ekleyerek “Save” butonuna tıklıyor ve kaydediyoruz. Sitede önbellek eklentisi varsa önbelleği temizliyoruz. Beraberinde eğer sunucu veya Cloudflare, BunnyCDN, FlyingCDN gibi CDN hizmeti kullanıyorsak, o katmanlardan da önbelleği temizliyoruz. Analytics’imiz çalışmaya hazır!
BONUS: Neden Asla Google Site Kit Eklentisini Kullanmamalısınız?
Yazımızın bonus içeriği olarak “neden asla Google Site Kit eklentisini kullanmamamız gerektiğini” açıklayacağız.
Peki Google Site Kit eklentisini neden önermiyoruz? Hemen açıklayalım. Google Site Kit eklentisini kurduğunuz zaman onlarca yüksek boyutlu dosyalar, kütüphaneler ve kodlar yükleniyor sitemize. İşin kötü yanı büyük oranda gereksiz bunlar. Haliyle kurulum hem site performansı için ciddi oranda kayıp oluşturuyor hem de potansiyel güvenlik risklerini beraberinde getiriyor. Nereden tutarsak tutalım problemli bir karar olacaktır.
Bu düşüncemizde yalnız değiliz elbette. Sonuçta dijital dünyada varsayımlarla ve kişisel düşüncelerle hareket etmek her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Google Site Kit Güvenlik konusunda global çapta en büyük platformlardan birkaç paylaşım:
Google Site Kit Güvenlik konusunda global çapta en büyük platformlardan birkaç paylaşım:
Wordfence -> https://www.wordfence.com/blog/2020/05/vulnerability-in-google-wordpress-plugin-grants-attacker-search-console-access/
With Google -> https://sitekit.withgoogle.com/news/security-patch-in-site-kit-upgrade-now/
Acunetix -> https://www.acunetix.com/vulnerabilities/web/wordpress-plugin-site-kit-by-google-security-bypass-1-7-1/
Search Engine Journal -> https://www.searchenginejournal.com/google-site-kit-vulnerability/367970/
Özet olarak, site performansında düşüş yaşamamak ve eklentinin yeni sürümlerinde keşfedilebilecek sitemizi olumsuz etkileyebilecek potansiyel güvenlik açığı riskini düşürmek için Google Site Kit eklentisini kullanmamalıyız.
WordPress Uzmanı'ndan Profesyonel Danışmanlık Fırsatı
Eğer WordPress eklentileriyle uğraşmak istemiyorsanız, herkese övgüyle bahsedebileceğiz site trafiği ve jet hızında açılan bir web site hayalinizse gerçekleştirmek için buradayız. 5 yıldan fazla deneyim, yüzlerce olumlu yorum. Onur Özden Web Çözümleri 1 tık uzaklıkta.