PHP Goto deyimi scriptin akışını düzenlemek için kullanılır. PHP Goto deyimiyle PHP’nin istediğimiz satıra atlayarak kodları okumaya devam etmesini sağlayabiliriz. PHP Goto‘nun söz dizimi aşağıdaki gibidir.
goto label1;
statement1;
label1:
statement2;
PHP Goto Örnekleri
PHP Goto deyimini bir örnekle anlayalım. Aşağıdaki örnekte goto jump; diyerek label olarak jump kelimesini belirledik. Ardından echo ile bir metin yazdırmaya çalıştık ancak metin yazdırılmadı. Çünkü PHP Goto deyiminin en önemli özelliği şudur: Goto ile belirlenen label arasındaki tüm kodlar atlanır. Ardından jump: adlı labelimizi ekledik ve altına bir metin yazdırdık. Bu yazdırdığımız metin yazdırıldı, çünkü label ile goto arasında değil.
goto jump;
echo 'Burası yazdırılmayacak, çünkü goto aracılığıyla atlandı';
jump:
echo 'Buraya atladık';
// Çıktı: Buraya atladık
Aşağıdaki örneklerde $x sayısına tek sayı veya çift sayı olarak bir sayı değeri verdik. if ile $x değişkeninin verisinin modülünü hesapladık. Eğer kalan sayı 0’sa $x değişkeninin çift sayı olduğunu anlarız. Bu durumda if koşulu true döndürür ve PHP Goto deyimi çalışır. PHP Goto deyimi çalışınca result: labeline kadarki kodlar atlanarak result: labelinin sonrasındaki kodlar çalıştırılır. Yani çift sayı olduğunu belirten çıktıyı alırız. Fakat eğer çift sayı değilse, if koşulu false döndürürse PHP Goto deyimi çalışmaz ve $x değişkeninin tek sayı olduğunu belirten çıktıyı alırız. Ardından diğer kodların hata oluşturmaması için return ile script’i sonlandırırız.
$x = 6;
if ($x %2 == 0) {
goto result;
}
echo 'x değişkeni verisi tek sayı';
return;
result:
echo 'x değişkeni verisi çift sayı';
// Çıktı: x değişkeni verisi çift sayı
$x = 11;
if ($x %2 == 0) {
goto result;
}
echo 'x değişkeni verisi tek sayı';
return;
result:
echo 'x değişkeni verisi çift sayı';
// Çıktı: x değişkeni verisi tek sayı